'Grote lokale verschillen in winkelleegstand'

Steden zien de leegstand in hun belangrijkste winkelstraten dalen, terwijl winkelgebieden buiten de kern te kampen hebben met toenemende leegstand. Dit stelt vastgoedadviseur CBRE in de nieuwste MarketView Dutch Retail Market. Het totale aanbod van winkeloppervlak steeg in 2011 met vijftien procent tot ruim 2,9 miljoen vierkante meter.

Het beleggingsvolume daalde in 2011 met ruim 38 procent tot 1,3 miljard euro. Dit werd veroorzaakt door het teruggelopen aanbod van hoogwaardig winkelvastgoed en beperkte financieringsmogelijkheden. Objecten dienen steeds vaker afzonderlijk te worden verhandeld en er vinden nog maar zelden portefeuilleverkopen plaats, aldus het rapport.

In de vier grootste steden van Nederland, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, stegen de huurprijzen vanwege de komst van internationale retailers. De vraag naar grote units in hoofdwinkelstraten steeg in 2011 fors door de wens van retailers om brand- en flagshipstores te openen.

Nieuwe beleggingskansen doen zich voor in winkellocaties die een combinatie van goede autobereikbaarheid en een ruim assortiment bieden, stelt CBRE. Als er een supermarkt aanwezig is in een zogenaamd ‘retail park’, trekt dit nog eens extra bezoekers.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!