Conjunctuurbeeld iets achteruit

Het Nederlandse conjunctuurbeeld was eind februari iets slechter dan eind januari. Grootste oorzaak is de krimp van de economie, concludeert het CBS maandag.

Veertien van de vijftien indicatoren in de zogenaamde Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde. De economie kromp in het vierde kwartaal van 2011. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 0,7 procent kleiner dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal was er nog een groei van 1,1 procent. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie in het vierde kwartaal eveneens met 0,7 procent. Het was de tweede kwartaal-op-kwartaalkrimp op rij.

Consumenten waren in februari iets minder somber. De stemming onder de ondernemers in de industrie veranderde nauwelijks.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid nam in februari met vijfduizend af. Het aantal vacatures daalde in het vierde kwartaal verder. Het aantal banen nam daarentegen iets toe. Er werden ook meer uren gewerkt voor uitzendbureaus dan in het derde kwartaal.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!