Winkelier kan ook buitenlandse winkeldief beboeten

Winkeliers die deelnemen aan de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’, mogen voortaan ook tegen Belgische en Duitse winkeldieven optreden. Eerder kon schade alleen verhaald worden op daders met een verblijfadres in Nederland. De aanpassing van de regeling biedt vooral voordeel voor winkeliers in de grensregio’s.

Daders van winkeldiefstallen die op heterdaad worden betrapt, moeten een schadevergoeding van 151 euro betalen ter compensatie van de tijd die de winkelier kwijt is aan aanhouding en aangifte. De schadevergoeding staat los van een eventuele strafrechtelijke boete. “Ondernemers krijgen nu daadwerkelijk iets terug wanneer zij een winkeldief aanhouden en aangifte doen. Het zorgt ervoor dat men zich weer baas in eigen winkel voelt”, aldus Hendrik-Jan Kaptein, hoofd afdeling bestrijding winkelcriminaliteit van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

De effecten van de regeling zijn positief, meldt het HBD. De regeling, die in maart 2011 geïntroduceerd werd, zorgt voor een aanzienlijke afname van het aantal winkeldiefstallen, zeker wanneer de regeling binnen een winkelgebied collectief wordt ingevoerd. Inmiddels hebben de meer dan elfduizend deelnemende winkels ruim vierduizend claims ingediend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!