Gemeenten dwarsbomen afschaffing statiegeld

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzet zich opnieuw tegen de afschaffing van statiegeld. Het VNG-bestuur wil geen handtekening zetten onder het akkoord dat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) sloot met onder meer de verpakkingsindustrie. Dit liet de VNG donderdag weten in een persverklaring.

Atsma wil de statiegeldverplichting voor PET-flessen in 2013 uit de regelgeving schrappen. De VNG is van mening dat een besluit over afschaffing van statiegeld pas in 2015 genomen moet worden. “Pas dan kan afgewogen worden of de verduurzamingsagenda van het bedrijfsleven voldoende resultaten heeft opgeleverd”, aldus de VNG. De VNG weigert het akkoord voor te leggen aan zijn leden. Zolang zij niet formeel instemmen, kan de VNG geen handtekening zetten onder de overeenkomst.

Ook een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de verplichte statiegeldheffing op PET-flessen blijft, als het akkoord niet leidt tot een toename van de inzameling en recycling van kunststof. In een motie vroegen CDA, D66 en VVD om een ijkmoment in 2014 om te controleren of de industrie de beloftes nakomt.

De politieke partijen willen dat het hergebruik van kunststof per huishouden stijgt naar honderd kiloton. Ook moet er bij iedere supermarkt een inzamelingsbak komen en moet het uitdelen van gratis plastic tasjes worden afgeschaft. Staatssecretaris Atsma stelt het met de motie eens te zijn. De Kamer stemt volgende week over het voorstel.

Eerder: Statiegeldsysteem mogelijk afgeschaft

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!