Lage omzet receptvrije geneesmiddelen bij apotheken

Eén op de drie consumenten ging in 2011 naar een openbare apotheek om receptvrije producten aan te schaffen. Toch blijft het omzetaandeel van receptvrije producten bij openbare apotheken beperkt. Dit blijkt uit het Marketingrapport Apotheken 2012 van Van Es Marketing Services.

Gemiddeld wordt 83 procent van de omzet van openbare apotheken gerealiseerd uit de verkoop van receptgeneesmiddelen. Receptvrije geneesmiddelen waren goed voor negen procent van de omzet. De overige zes procent van de omzet was toe te schrijven aan de verkoop van voedingssupplementen en verzorgingsproducten.

Apotheken werden in 2011 over het algemeen goed bezocht. Zeventig procent van de consumenten ging in 2011 wel eens naar een apotheek om een geneesmiddel (met of zonder recept) aan te schaffen. Drogisterijen nemen met 65 procent de tweede plek op de ranglijst in. Ouderen gaan relatief vaak naar een openbare apotheek, terwijl jongeren de supermarkt noemen als de plek waar zij hun receptvrije geneesmiddelen halen.

Aan het onderzoek namen 184 apothekers (goed voor 227 openbare apotheken) en 1180 consumenten van twintig jaar of ouder deel.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!