De Tweede Kamer wil dat de regering harde afspraken met de kledingbranche maakt om kinderarbeid in de sector uit te bannen. De Tweede Kamer nam een motie aan naar aanleiding van het rapport 'Maid in India' van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep. Hieruit bleek dat de arbeidsomstandigheden in de Zuid-Indiase kledingindustrie nog altijd te wensen over laten. Een groot deel van de fabrieksmedewerkers zou jonger dan achttien en kasteloos zijn.
Vooral in spinnerijen en weverijen zijn de arbeidsomstandigheden lastig te controleren. Veel meisjes zouden volgens het Sumangalisysteem worden gelokt. Hen wordt bij afloop van het contract een goed salaris beloofd, dat zij kunnen gebruiken voor hun bruidsschat.
Om de omstandigheden in de fabrieken te verbeteren moet de productieketen van textiel volledig transparant zijn, zo pleit de Tweede Kamer. Alle partijen stemden voor, op de VVD en de PVV na. C&A ging vorig jaar het gesprek al aan met staatssecretaris Henk Bleker. De modeketen vermoedt dat het lastig is om politici in India tot handelen te dwingen. Volgens C&A trekken zij zich niets aan van de kritiek vanuit het buitenland.
De vier onderzochtte fabrieken zijn verantwoordelijk voor de kleding van meer dan zeventig westerse moderetailers, waaronder C&A, Diesel, Primark en Tommy Hilfiger. In reactie op het onderzoek stellen enkele fashionretailers de misstanden te veroordelen.
Tweede Kamer eist transparantie kledingbranche
Gepubliceerd op 1 mei 2012 om 00:00
Reacties 0