‘Overheid snijdt zichzelf in vingers met btw-verhoging’

De btw-verhoging van twee procent is niet te voorkomen. Dat gaf minister Maxime Verhagen van Economische Zaken aan tijdens een bijeenkomst met ondernemers uit de detailhandel in Vianen. Wel vertrouwt de minister erop dat de aankomende btw-verhoging in 2014 weer wordt gecompenseerd.

Minister Verhagen toonde begrip voor de klachten die winkeliers en andere ondernemers hebben geuit. “Het is een pijnlijke maatregel. Geen enkele politicus doet dit graag, maar ook ondernemers kunnen niet blijvend te veel geld uitgeven.”Het demissionair kabinet heeft met D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken dat de btw-maatregel in 2014 gecompenseerd zal worden via de belasting. Volgens Verhagen is zowel een verlaging van de inkomstenbelasting als een verhoging van de belastingvrije voet denkbaar.

“De vraag is wie er op dit moment regeren”, is de reactie van CBW-Mitex woordvoerder Paul te Grotenhuis op de uitspraken van Verhagen. “Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als de btw-verhoging in 2014 inderdaad gecompenseerd wordt.”

Te Grotenhuis geeft aan dat veel ondernemers al op het randje balanceren. Met de btw-verhoging in oktober krijgen zij net het duwtje dat ze niet kunnen gebruiken.De verwachting is dat als de verhoging in oktober ingaat,de meeste consumenten minder aankopen zullen doen. Terwijl de grootste omzetpiek voor ondernemers juist in de laatste maanden van het jaar valt te halen. “Het zou mij dus niets verbazen dat de overheid zich hiermee in de vingers snijdt”,denkt Te Grotenhuis.

CBW-Mitex ziet dan ook liever dat de btw-verhoging pas in januari wordt ingevoerd. “Dan kan voorkomen worden dat veel bedrijven dit jaar nog over de kop gaan. Over het laatste kwartaal van 2012 zullen zij dan volgend jaar gewoon belasting moeten betalen. In onze ogen is dat veel voordeliger voor de overheid, en het onderzoeken waard”, legt de woordvoerder uit.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!