Mistgenerator levensgevaarlijk volgens Detailhandel Nederland

Steeds meer ondernemers gebruiken een mistgenerator als wapen tegen overvallen, diefstal en ramkraken. De dikke laag mist die dan binnen enkele seconden ontstaat, zorgt ervoor dat overvallers de benen nemen. Volgens Detailhandel Nederland zijn mistgeneratoren echter levensgevaarlijk en leiden ze tot onnodige slachtoffers.

Het doel van de mistgeneratoren is om de overvaller en het slachtoffer van elkaar te scheiden. “De overvallers krijgen zo een vrije uitweg”, vertelt Richard Lezer, mede-oprichter van Bandit, specialist in mistgeneratoren. “Het apparaat hangt daarom achter in de winkel, zodat ze vanzelf naar de uitgang worden verdreven.”

Werden mistgeneratoren aanvankelijk vooral tegen nachtelijke diefstallen aangeschaft, inmiddels kopen steeds meer detaillisten het 2500 euro kostende apparaat als wapen tegen overvallen. “Geweld wordt steeds excessiever”, zegt Lezer. “Ondernemers weigeren nog langer lijdzaam toe te zien hoe hun geld en eigendommen op brute wijze worden afgenomen. Een mistmachine is dan een legale wijze om jezelf te beschermen en toch iets te doen.”

Detailhandel Nederland denkt hier anders over. De brancheorganisatie plaatste afgelopen week een bericht op haar website waarin ze haar 110.000 leden een mistgenerator ontraadt. Die zou namelijk levensgevaarlijk zijn. “De mist ontneemt mensen het zicht en veroorzaakt blinde paniek. Veel overvallers zullen dan de trekker overhalen met alle gevolgen van dien,” aldus de Brancheorganisatie.

Volgens Detailhandel Nederland vergroot verzet de kans op ongelukken. “Als ondernemer heb je een grote verantwoordelijkheid voor je personeel. Reageer je anders dan de overvaller verwacht, dan kan het misgaan. Dat blijkt uit onze ervaring.”

Bandit is het hier niet mee eens. “In alle veertien recente gevallen dat een mistgenerator in de praktijk is getest, vertrokken de overvallers zonder buit en vielen er geen slachtoffers,” aldus Lezer. Het bedrijf gaat juridische stappen nemen tegen Detailhandel Nederland en sluit een rechtszaak niet uit.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!