Accijnsverhoging raakt tabakszaken grensstreek

Tabakszaken en pompstations in de grensstreken gaan het moeilijk krijgen door de geplande accijnsverhoging op tabak. Dat voorspellen de brancheorganisatie voor de tabakshandel NSO en pomphouderskoepel BETA.

Door de accijnsverhoging worden sigaretten 35 cent duurder en shag zestig cent. Rokers zouden daarop besluiten hun tabak in Duitsland en België te gaan kopen. Daar is rookwaar een stuk goedkoper. Janwillem Burgering, directeur van de NSO,
voorziet daardoor een hoop faillissementen in de tabakssector. “Zij halen hun beoogde opbrengst niet en moeten hun deuren sluiten.” Daarnaast komt de buurtfunctie die deze winkels hebben in gevaar. Veel tabakszaken handelen postzaken af en zijn bijvoorbeeld oplaadpunten voor de ov-chipkaart.

Bij tankshops zou zestig procent van de opbrengsten van tabak komen. “Omdat klanten hun tabaksartikelen over de grens halen, komen zij ook niet meer om drinken of eten te kopen”, waarschuwt Hans Mennink, pomphouder en bestuurslid van BETA. “Pomphouders hebben bovendien al veel te verduren van de btw-verhoging op benzine.”

De organisaties menen dat de accijnsverhoging geleidelijk ingevoerd moet worden, zodat het shockeffect achterwege blijft. “Bovendien zullen de accijnzen in omliggende landen op een gegeven moment ook stijgen. Als we daar op wachten, houden we gelijke tred”, denkt Mennink. Burgering merkt op dat de maatregelen de overheid uiteindelijk vies tegen zullen vallen. “De verhoging moet 370 miljoen opbrengen. Maar door alle negatieve effecten vraag ik me af of de overheid er echt iets aan gaat verdienen”, meent de NSO-directeur.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!