‘Webwinkels de dupe van bestemmingsplannen’

Nederlandse webwinkeliers ondervinden veel schade omdat zij in bestemmingsplannen op één hoop worden gegooid met fysieke retailers. Dat stelt D66 parlementariër Kees Verhoeven in Kamervragen aan minister Verhagen van Economische Zaken en minister Spies van Binnenlandse Zaken.

Omdat bestemmingsplannen vaak een verouderde definitie van detailhandel bevatten, kunnen webwinkels uit woonwijken, bedrijventerreinen en buitengebieden worden geweerd. Zo opereert de webwinkel Fietsenshop.nu vanuit een bedrijventerrein in Schijndel. De rechtbank in Den Bosch oordeelde dat de gemeente tegen deze shop moest optreden. Het bedrijven van een webwinkel zou namelijk onder detailhandel vallen. Waardoor Fietsenshop.nu alleen gerund mag worden vanuit een ruimte die de bestemming ‘detailhandel’ heeft.

Verhoeven meent dat de regering en gemeentes rekening moetem houden met het onderscheidende karakter van online shops. “De regels uit de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen verdienen aanpassing”, zegt Verhoeven. “Deze moeten worden toegerust op de realiteit van het internettijdperk.” Volgens de parlementariër loopt Nederland anders behoorlijke economische groeikansen mis.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!