De Nederlandse drogisterij- en farmaciebranche reageert afwachtend op de aangekondigde fusie tussen Alliance Boots en Walgreen Company. Dat constateert Het Financieele Dagblad na een rondgang in de sector. De bundeling van respectievelijk het Europese en Amerikaanse bedrijf creëert ' volgens beide partijen 'het eerste drugstore powerhouse ter wereld'. De combinatie is beperkt actief op de Nederlandse markt.
Eind jaren negentig mislukte een poging van het Britse Boots in Nederland drogisterijen op te zetten. Moederbedrijf Alliance Boots, waarbij de Britse formule zich in 2005 aansloot, is in ons land wel actief als exploitant van zeventig apotheken. Dat gebeurt onder zowel het label van Alliance als van Boots.
Drogisterijformule DA ziet de combinatie als een concurrent. Hoewel Boots in ons land vooral actief is op de apotheekmarkt, 'weten we niet wat er gebeurt als er nog eens zo'n grote Amerikaanse drogisterijketen bij komt', reageert een woordvoerder van de franchiseformule met ruim vierhonderd winkels.
Ahold-dochter Etos (536 winkels) verwacht op de korte termijn geen effecten. "Walgreens is niet actief in Nederland en Alliance Boots in beperkte mate", signaleert een woordvoerder. "Wat er op de lange termijn gaat gebeuren, is nog onduidelijk."
De grootste internationale speler op de Nederlandse drogisterijmarkt A.S. Watson, in Nederland exploitant van zo'n 930 winkels, verwacht een gering effect. Het bedrijf achter de formules Kruidvat, Trekpleister en Prijsmepper stelt de concurrentie in de gaten te houden, 'maar het is niet makkelijk hier binnen te treden'. Zelf ziet de onderneming veel groeimogelijkheden, omdat de drie winkelketens ook branchevreemde producten aanbieden. "Daarmee gaan wij ook de concurrentie aan met andere retailers", stelt een zegsvrouw.
Een woordvoerder van Mediq, farmaceutisch groothandel en exploitant van tweehonderd apotheken in ons land, noemt de fusie 'een niet te miskennen beweging'. Maar de onderneming trekt niet direct een noodplan uit de kast. Volgens het beursgenoteerde bedrijf frusteert het zogenaamde preferentiebeleid van de overheid, waarbij van veel medicijnen alleen de goedkoopste variant wordt vergoed, partijen met groeiambities. "Bij apotheken is de rek eruit."
Eerder: Walgreens koopt belang in Alliance Boots
Drogisterijen wachten gevolgen megafusie af
Gepubliceerd op 25 juni 2012 om 00:00
Reacties 0