VVV-winkel verdwijnt uit straatbeeld
Gepubliceerd op 7 augustus 2012 om 00:00
De lokale budgetten van de VVV-vestigingen bestaan voor de helft uit overheidsbijdragen. De verkoop van wandelkaarten en projecten met het bedrijfsleven zorgen voor de andere helft. De sluitingen van de winkels hebben deels te maken met de concurrentie van internet. Volgens formulemanager VVV-Nederland Raymond Smits van Waesberghe gaan de VVV’s met hun tijd mee. “Er wordt nu slimmer gewerkt”, stelt hij. De formulemanager zegt lokale VVV’s te wijzen op andere manieren, bijvoorbeeld een shop-in-shop in de bibliotheek. “En de consument is tegenwoordig online, dus daar moeten wij ook naartoe. In het verleden is te veel gedacht dat de consument wel naar ons komt.”
Toch is er nog voldoende vraag naar de diensten van toerismebureaus, meent Smit van Waesberghe. In het Groene Hart en in Veendam zijn winkels failliet gegaan, maar er zijn ook weer nieuwe VVV’s geopend. “Ik heb nog net zoveel franchisenemers als vorig jaar,” vertelt de manager.
Het belang van de fysieke VVV-winkel mag volgens Gert-Jan Hospers, hoogleraar citymarketing aan de Universiteit Twente, niet worden onderschat. “De meeste citymarketingprogramma’s gaan uit van wat de stad zelf te bieden heeft, in plaats van wat de bezoeker wil”, stelt Hospers. “Maar de VVV is juist heel klantgericht.” De hoogleraar waarschuwt dan ook dat de fysieke winkel een grote rol speelt in het contact met toeristen tijdens hun aankomst en bezoek. Hospers ziet dat vooral gemeenten die hun marketingcampagne niet goed aanpakken, bezuinigen op toerismebureaus. “Er gaat niets boven Groningen is de succesvolste campagne van Nederland”, licht hij toe. “Groningen pakt de marketing goed aan en gaat echt niet bezuinigen op de campagne.”
Reacties 0