Het C1000-personeel van de 54 filialen die zijn overgenomen door Coop, heeft bij FNV Bondgenoten geklaagd over de contracten die hun nieuwe werkgever aanbiedt. Van vakkenvuller tot supermarktmanager, iedere werknemer krijgt ineens te maken met andere arbeidsvoorwaarden. Terwijl volgens FNV-bestuurder Arie van der Pijl de arbeidsvoorwaarden van C1000 zouden worden overgenomen door Coop. “Dat is beloofd”, stelt hij.
Wat Coop doet mag dan ook niet, geeft hoogleraar Ronald Beltzer van de Universiteit van Amsterdam aan. De hoogleraar is afgestudeerd in ‘de overgang van de onderneming’ en adviseerde onder andere Jumbo bij de overname van C1000. Verschillende opgebouwde rechten van het personeel lijkt Coop nu te negeren. Zo worden bonusregelingen afgebouwd en leaseauto’s worden nog maar een jaar beschikbaar gesteld. “Ik hoop dat ze terugkomen op hun voornemen om hun nieuwe medewerkers te benadelen”, zegt Van der Pijl. “Dit kunnen ze niet zomaar doen. Als ze niet inbinden, gaan we het hard spelen.”
Commercieel directeur Gerard Koning van Coop is verbaasd over de klachten. “Klachten hebben wij zelf niet ontvangen”, geeft hij aan. “Wel een handvol vragen van C1000-mensen over de contracten, maar ik kan verzekeren dat daar ‘nul discussie’ over is” Coop is nog volop in gesprek met een aantal supermarktmanagers. “Ik kan niets kwijt over de inhoud van die gesprekken, maar we zijn een keurig bedrijf dat zich gewoon aan de regels houdt.”
Volgens Beltzer is het bij overnames gebruikelijk dat dit soort conflicten ontstaat. “Werkgevers denken: ik neem de tent over en ik heb een ander cao-pakket. Dat passen we gewoon even aan.” Op de lange termijn mag Coop wel wijzigingen doorvoeren. “Maar daar moeten ze goede redenen voor hebben”, meent de hoogleraar. “Aanpassingen doorvoeren met als doel ‘harmonisatie met de rest van het personeel’ is in elk geval geen goede reden.” Vandaag gaan de bonden in gesprek met Coop.
C1000-personeel benadeeld door overname Coop
Gepubliceerd op 14 augustus 2012 om 00:00
Reacties 0