Nederlandse economie vertoont lichte groei

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal gegroeid met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was er echter een krimp van 0,5 procent te zien. Toch is er voor het tweede achtereenvolgende kwartaal sprake van een lichte groei. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De groei wordt vooral veroorzaakt door een stijging van 3,6 procent in de uitvoer. Wel groeit de wederuitvoer, waaraan Nederland relatief minder verdient, sneller dan de uitvoer van producten van eigen bodem. Tevens gaf de overheid 0,5 procent meer uit, voornamelijk door de stijgende zorguitgaven.

Ondanks de lichte groei zit Nederland volgens het CBS nog steeds in een laagconjunctuur. De consumptie door huishoudens krimpt al langere tijd. In het tweede kwartaal werden vooral minder duurzame producten aangeschaft, zoals kleding, auto’s en meubelen. Wel werd meer geld uitgegeven aan consumentenelektronica en verwarming, vanwege het koude weer.

De totale consumptie daalde in het tweede kwartaal met 1,3 procent. De investeringen liepen met 3,2 procent terug en het aantal banen daalde 0,7 procent met 55.000 banen ten opzichte van vorig jaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal liep het totale aantal banen met 16.000 terug.

Eerder: Detailhandel boekt 1 procent meer omzet

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!