Nieuwe overheidsmaatregel tegen winkeldiefstal

De overheid neemt nieuwe maatregelen tegen winkeldiefstal. Met een bezoek aan Roermond introduceerde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag de winkelboa. Dat is een gemeentelijk opsporingsambtenaar die in plaats van de politie optreedt bij een eenvoudige winkeldiefstal.

De boa kan bepaalde handelingen van de politie overnemen. Het gaat dan om het opnemen van de aangifte, het horen van getuigen, het bekijken van camerabeelden, het opmaken van een proces verbaal en het overdragen van de verdachte aan de politie. Boa’s mogen alleen optreden bij diefstal van goederen van geringe waarde, zo geeft de overheid aan. Minister Opstelten wil boa’s ruimere bevoegdheden toekennen die gepaard moeten gaan met een kwaliteitsverbetering van de handhaving van winkeldiefstal.

Roermond doet mee aan de pilot winkelboa’s. Doel van de proef is om winkeliers tegemoet te komen bij de afhandeling van diefstal. De overheid hoopt dat met de nieuwe maatregel de aangiftebereidheid toeneemt, zonder lastenverzwaring voor de politie. Wel moet de inzet van een winkelboa voor gemeenten organisatorisch, financieel en praktisch uitvoerbaar zijn, vindt de Rijksoverheid. Naar verwachting zullen de eerste boa’s in oktober de straten van Roermond op gaan.

Detailhandel Nederland vreest dat de politie straks niet meer zal optreden tegen winkeldieven met de komst van de winkelboa's. "Het zijn misschien maatregelen die de werkdruk wegnemen bij de politie, maar die de hardwerkende winkelier keihard treffen. Een ambtenaar kan de strijd echt niet aan met de vloedgolf van winkeldiefstallen", reageert Sander van Golberdinge van de winkeliersorganisatie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!