Nederlandse consumenten waarderen de komst van deels duurzame voedingsproducten. 76 procent waardeert deze producten met een zeven of hoger. Voor veel consumenten zijn deze zogenaamde 'bereid met'-producten een aantrekkelijk eerste stap naar duurzame voeding. Dat blijkt uit onderzoek door LEI –Wageningen UR.
Vaak zijn voedselproducten samengesteld uit verschillende ingrediënten. Soms zijn niet alle ingrediënten volledig duurzaam geproduceerd, maar bestaan de producten wel grotendeels uit duurzame ingrediënten. Consumenten denken bij deze ‘bereid met’-producten aan gezond, duurzaam, biologisch en milieuvriendelijk en gaan er vanuit dat dan minimaal vijftig procent van de ingrediënten duurzaam is.
Voor biologisch geldt dat het onderscheid helder moet zijn voor consumenten. De wetgeving in de Europese Unie staat de productie en afzet van producten bereid met biologische ingrediënten toe, maar beperkt de communicatiemogelijkheden hierover. Zo mag niet op de voorkant van een product vermeld worden dat het product bereid is met biologische ingrediënten. De meeste consumenten vinden het juist goed dat dit op de voorkant gecommuniceerd wordt, zolang duidelijk is dat het product afwijkt van reguliere biologische producten.
'Consument waardeert deels duurzame voedselproducten'
Gepubliceerd op 17 augustus 2012 om 00:00
Reacties 0