Uitgevers terughoudend over verhuur e-books

Webwinkels en boekhandels kunnen sinds woensdag op grotere schaal elektronische boeken verhuren. Het Centraal Boekhuis (CB) heeft voor uitgevers en boekverkopers een systeem ontwikkeld zodat ze zelf e-books kunnen verhuren.

De meeste uitgevers zijn nog terughoudend over de nieuwe ontwikkeling. Vooral vanwege de onduidelijkheid over bijvoorbeeld de auteursrechten en het risico van illegaal downloaden. Ook zijn ze bang dat er minder papieren boeken door worden verkocht. 

Volgens e-book kenner Wiebe de Jager beschikken bovendien alleen Apple, Amazon en Kobo over volwaardige ecosystemen waarin naast de transactie ook de levering van e-books plaats kan vinden. En het is nog de vraag of zij het CB model omarmen. De logistiek dienstverlener heeft namelijk alleen een infrastructuur ontwikkeld in de vorm van digitale verhuurstaffels en een online reader. Uitgevers moeten daarvoor eerst hun systeem veranderen.

Toch denkt De Jager dat ebook.nl, sinds kort eigendom van ePagine, als eerste overgaat. Ook Yindo is mogelijk geïnteresseerd . Dat bedrijf verhuurt op kleine schaal nu al e-boeken voor tablets en computers. Maar Yindo wil eerst zien of er inderdaad voldoende boeken op de markt komen.

Ook bibliotheken willen graag meeliften. De NOS meldt dat zij in gesprek zijn met Het Centraal Boekhuis en zijn bereid om een normale prijs te betalen voor het e-boek, zoals ze dat ook doen voor het papieren exemplaar.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!