'300 speelgoedwinkels over de kop'

Zo’n driehonderd speelgoedzaken moeten de komende jaren de deuren sluiten. Dat verwacht Frank Quix, retailkenner verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. De winkeliers worden het slachtoffer van de teruglopende omzetten waar de speelgoedsector al enkele jaren mee te maken heeft.

“In vier jaar tijd is een kwart van de omzet van speelgoedwinkels verdampt: van één miljard euro in 2008 tot pakweg 770 miljoen in 2012. En dat terwijl het aantal winkels niet evenredig is afgenomen. Dat kan natuurlijk niet goed gaan”, zegt hij tegen NOS.

De teruglopende omzetten in de speelgoedbranche worden volgens hem veroorzaakt door de economische malaise en concurrentie van het groeiend aantal webshops die online speelgoed aanbieden. Ook hebben de winkels last van Kruidvat, Action, Bruna en GAMMA die steeds vaker branchevreemde producten zoals speelgoed verkopen, om klanten de winkels in te krijgen. Bovendien wordt er meer tweedehands-speelgoed verkocht, via Marktplaats bijvoorbeeld.

Ook Jan Sinke van het vakblad Speelgoed+Hobby noemt de situatie ‘ernstig’. "Het ziet er somber uit. Ondernemers zeggen volgens hem regelmatig dat ze bezuinigen op bijvoorbeeld pakpapier, tasjes, verlichting en op personeel. "En dat ze verder gewoon niet meer kunnen snijden in de kosten, waardoor ze er binnenafzienbare tijd mee moeten stoppen."

Nederland heeft zo’n 1100 speelgoedwinkels. Marktleiders zijn Bart Smit en Intertoys van Blokker Holding. Sinds vorige maand telt de Nederlandse markt een extra speler. De Spaanse speelgoedketen Imaginarium opende toen haar eerste twee Nederlandse franchisevestigingen in Amstelveen en Amsterdam.

Eerder: Imaginarium daagt Bart Smit uit

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!