'Laat consumenten vrijwillige vleestaks betalen'

De PvdA wil een vrijwillige vleestaks invoeren om het dierenwelzijn te verbeteren. Consumenten kunnen er zelf voor kiezen of zij in de supermarkt of bij de slagerij een heffing over hun vlees betalen. Klanten die dit niet willen betalen, mogen hun stukje vlees voor de reguliere prijs meenemen.

Daarvoor pleit staatssecretaris Verdaas (Economische Zaken). Volgensde PvdA-bewindsman gaat het om een paar eurocent per ons vlees. Met het bedrag dat hierdoor vrijkomt wil Verdaas een fonds vullen. Veehouders kunnen aanspraak maken op dit fonds als zij hun bedrijfsvoering diervriendelijker willen maken. Op biologisch vlees zou geen taks komen, omdat dit vlees al duurzaam is.

"De keuze is aan de consument: heeft u een paar cent voor dierenwelzijn over of niet? Degenen die daar niet achter staan, kunnen aan de kassa kenbaar maken dat ze dat liever niet doen. Dan zijn we pas echt fair bezig”, stelt Verdaas. De staatssecretaris wil met supermarkten om de tafel gaan zitten om te zien hoe zij tegen het initiatief aankijken.

Coalitiegenoot VVD heeft geïrriteerd op het voorstel van Verdaas gereageerd. "Deze vleestaks suggereert dat het in Nederland niet goed gaat met het dierenwelzijn”, aldus VVD-Kamerlid Lodders "We lopen juist voorop in Europa." Lodders vreest dat consumenten hun vlees over de grens gaan kopen als er een vleestaks wordt ingevoerd. "Als je dit alleen in ons land gaat doorvoeren, prijs je jezelf uit de markt."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!