Eigen controles van C&A bij de Tazreen Fashion-fabriek in Bangladesh vormden geen aanleiding om geen zaken te doen met de fabriek. Dat zegt directeur duurzaamheid Philip Chamberlain in De Financiële Telegraaf. Hij reageert daarmee op de beschuldigingen dat de textielketen een rapport negeerde waarin melding werd gemaakt van onveilige situaties in de bewuste fabriek, waar vorige maand meer dan honderd mensen om het leven kwamen door brand.
In juni zou de fabriek, die ook werkt voor onder meer Walmart en Disney, niet door een inspectie gekomen zijn. Chamberlain, die afgelopen week afreisde naar de textielfabriek in Bangladesh, zegt nooit op de hoogte geweest te zijn van het rapport van BSCI, een club van inspecteurs. “Dat rapport was niet openbaar.”
C&A werkt met eigen controleurs van de instantie Socam die de fabrieken inspecteren voordat een order wordt geplaatst. BSCI is van mening dat zij hadden moeten zien dat de zaak niet in orde was. De fabriek in Savar bij de hoofdstad Dhaka beschikte bijvoorbeeld niet over nooduitgangen. Daardoor konden veel arbeiders geen kant op in het acht verdiepingen tellende gebouw toen er brand uitbrak. Ook was er zonder vergunning een extra verdieping op het gebouw gezet.
Chamberlain erkent dat de onderaannemers die controles uitvoeren een zwakke schakel kunnen zijn. Hij wil nu enkele zaken aanpakken. Het controleproces van C&A is daarom al direct aangescherpt. Vanaf nu moet het plaatsen van orders bij leveranciers uit Bangladesh verplicht worden voorafgegaan aan de standaard controle’s en de, wat C&A noemt, ‘verderstrekkende Socam-audit’.
Volgens de duurzaamheidsdirecteur is het probleem een zaak van de hele sector. “Veranderen begint bij onszelf, maar alleen met anderen kunnen we het verschil maken.” Overmorgen praat hij daarom met minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen. En twee dagen later reist hij door naar een terugkerende bijeenkomst in Londen om daar met collega-bedrijven te spreken over de brand.
Chamberlain benadrukt dat het besef over brandveiligheid in Bangladesh moet veranderen. Ook vindt hij dat fabrikanten de handen uit de mouwen moeten steken. “Als wij een order plaatsen bij een fabriek, dan is een deel van dat geld bedoeld om het middenmanagement te trainen. Daar zijn fabrieken laks in geweest.”
C&A maakte eerder bekend vijf miljoen euro te reserveren voor de slachtoffers van de brand in de Tazreen Fashion-fabriek in Bangladesh. Het is geen vaststaand bedrag, maar Chamberlain verwacht dit nodig te hebben. Het geld wil hij gebruiken om huisvesting te sponsoren en om onderwijs aan te bieden aan kinderen die hun ouders bij de brand hebben verloren.
Reacties 0