Outletcenter Bleizo van de baan

De komst van het veelbesproken Factory Outlet Center Bleizo is van de baan. De Provinciale Staten van Zuid-Holland keurden het plan voor de bouw van het koopjescentrum op de grens van Zoetermeer en Lansingerland af, nadat een meerderheid van de statenleden tegen de bouwplannen stemde.

Uiteindelijk bleek de afwijzing van de ChristenUnie beslissend. Voor de christelijke partij en de PVV lag vooraf al een doorslaggevende rol in het vooruitzicht nadat de CDA-fractie zich eind november onverwachts tegen de bouwplannen keerde. De christendemocraten vreesden dat veel winkeliers gedupeerd zouden worden door de komst van het outletcentrum. VVD en D66 spraken zich wel uit voor het plan.

De plannen voor het winkelcentrum zorgde de afgelopen maanden voor protesten van lokale winkeliers en brancheorganisaties als Detailhandel Nederland en CBW-Mitex. Zo voorspelde Detailhandel Nederland dat het outletcentrum te kampen zou krijgen met forse leegstand. CBW-Mitex vreesde dat het 'koopjesdorp' uiteindelijk een standaard winkelcentrum zou worden, 'waarvan bestaande winkels in Zoetermeer en Lansingerland de dupe worden'.

Bij Jan Meerman, voorzitter van CWT-Mitex, heerst dan ook ‘blijdschap’ na de ‘nee’ van Provinciale Staten. Bleizo had volgens hem ook nooit mogen komen ‘in een markt waarin al sprake is van een overschot aan winkelmeters’. “Behalve de projectontwikkelaar en de grondbezitters (Zoetermeer en Lansingerland, red.) hadden anderen geen enkele baat bij het bouwen voor leegstand", zegt Meerman

De Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bleizo en de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer zijn echter zeer teleurgesteld. Bé Emmens, voorzitter van het dagelijks bestuur van Bleizo, noemt het besluit om de komst van een Factory Outlet Center Bleizo te blokkeren ‘onbegrijpelijk en onverstandig’. “De werkgelegenheid die een Outlet Center samen met andere nieuwe ontwikkelingen oplevert, kunnen we in deze tijd heel goed gebruiken. Uit onderzoeken en ervaringscijfers in andere regio’s blijkt dat de komst van een outlet juist extra kansen biedt aan de dorps- en stadscentra in de buurt. Deze impuls lopen we met dit besluit van Provinciale Staten mis”, aldus Emmens.

Het outletcentrum zou gebouwd worden langs de A12 bij Zoetermeer, en had plaats moeten bieden aan 20.000 vierkante meter winkelruimte. Investeerders wilden Bleizo in 2015 openen, en verwachtten 3,6 miljoen bezoekers per jaar te trekken. Inmiddels is er volgens directeur projectorganisatie Nanne Zwiep al tachtig miljoen euro geïnvesteerd als je kijkt naar de hele gebiedsontwikkeling inclusief het spoor.

De GR Bleizo gaat nu op zoek naar een andere invulling van de locatie waar het outletcenter moest komen. Het is daarbij van belang dat deze invulling zorgt voor hoge bezoekersaantallen, waardoor ook het NS-station door kan gaan. “Daarnaast zullen we er alles aan doen om de gebiedsontwikkeling Bleizo door te zetten met ontwikkelingen als AdventureWorld en het TranSportium”, zegt Emmens.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!