Minister Liliane Ploumen wil dat Nederlandse fashionretailers beter gaan controlen op het sociale beleid van fabrieken in Bangladesh. Dat meldde de minister van Buitenlandse Handel gisteren in een overleg met een delegatie van de textielsector. Ze verlangt snel een actieplan van het bedrijfsleven om orde op zaken te stellen. Dit naar aanleiding van de brand die onlangs ontstond in de Tazreen-fabriek, waar onder meer C&A haar kleding laat maken.
Er wordt daarom binnenkort een handelsmissie met het bedrijfsleven door Ploumen georganiseerd. Dit moet input leveren om tot een actieplan te komen. Als het aan de minister ligt moeten vooral loonkosten en arbeidsomstandigheden op de agenda staan. Volgens haar is de zaak ‘urgent’. “Er zijn teveel excessen. De fysieke arbeidsomstandigheden zijn slecht. Brandveiligheid deugt niet. Salarissen zijn niet marktconform. Het aantal arbeidsuren ligt hoog en het is onduidelijk hoe het zit met pauzes”, aldus de minister, die druk op de ketel zegt te zetten en te houden.
De brand van de Tazreen-fabriek in Bangladesh staat niet op zich. Sinds 2005 hebben meer dan zeshonderd fabrieksmedewerkers de dood gevonden in Bangladesh. In het Aziatische land heeft minder dan een derde van de textielfabrieken acceptabele arbeidsomstandigheden. Dat meldt het BDSI, een organisatie die voor kledingketens inspecties uitvoert bij textielfabrieken waarmee wordt samengewerkt.
Terwijl het land China bijna voorbij is als grootste textielproducent ter wereld, ligt het aantal fabrieken met acceptabele omstandigheden, zelfs na een tweede inspectie, op slechts dertig procent. Na een eerste controle was dat twaalf procent. Bij een meerderheid van de kledingfabrieken zijn zaken als arbeidsomstandigheden en brandveiligheid niet in orde. “De situatie in Bengaalse fabrieken is uitdagend qua gezondheid en veiligheid , zeker als gevolg van de verschillende branden”, meldt BSCI zelf. Het plaatste Bangladesh daarom op de lijst van risicolanden.
Volgens Roland Kahn, eigenaar van onder meer de kledingketen Cool Cat, is er de afgelopen jaren juist vooruitgang geboekt. “Bangladesh wordt een steeds beter georganiseerd land. Ze managen de zaken nog niet optimaal, maar het wordt een steeds beter georganiseerd land.”
Desondanks beaamt het bedrijfsleven de problematiek, maar wil pas eind volgend jaar met een plan op tafel komen. Een van de grote problemen volgens de kledingketens is het grote verschil tussen de papieren werkelijkheid en de realiteit. “De wet- en regelgeving is in de meeste landen op orde. Maar dat wordt vaak niet vergezeld van de noodzakelijke handhaving door de overheid”, zeggen enkele vertegenwoordigers uit de branche in De Financiële Telegraaf.
Ploumen noemt de Bengaalse misstanden ‘geen exclusieve Nederlandse aangelegenheid’. Daarom gaat ze de problematiek ook in Brussel aankaarten. “Eén van de zaken die anders moeten, is het aantal keurmerken”, zegt de minister. “Ik zou daar harmonisatie in willen aanbrengen en willen uitkomen op één keurmerk.” Ook wil ze dat rapporten van inspecterende organisaties voortaan openbaar zijn en gedeeld worden.
Reacties 0