Omzet detailhandel krimpt fractie

De Nederlandse detailhandel noteerde in oktober 0,1 procent minder omzet dan dezelfde maand een jaar terug. De omzet stabiliseerde, gesteund door hogere prijzen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het volume kromp met 2,9 procent, terwijl de prijzen 2,8 procent hoger waren. De prijzen in Nederlandse winkels stegen flink in vergelijk met het afgelopen jaar, vanwege de btw-verhoging per 1 oktober. In oktober was er verder een klein positief koopdageffect van ongeveer een half procent.

De non-foodbranche realiseerde drie procent minder omzet in oktober. De prijzen namen toe met een procent, maar het volume kromp met vier procent. In september waren omzet en volume nog bijna even groot als een jaar eerder. Vooral winkels in consumentenelektronica, bovenkledingwinkels en doe-het-zelfwinkels presteerden in oktober minder goed dan in september van dit jaar.

Foodretailers zagen hun omzet met 2,8 stijgen. Speciaalzaken leverden omzet in, terwijl de supermarkten ruim drie procent meer omzet behaalden. Supermarkten zagen daarbij het volume ook groeien.

Postorderbedrijven en internetwinkels noteerden de grootste groei in meer dan twee jaar, bijna negentien procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!