De lasten voor winkeliers moeten omlaag om een ‘genadeloos’ aantal faillissementen te voorkomen. Dat stelt voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens Biesheuvel moet een actieplan voor de detailhandel een van de speerpunten van de politiek in 2013 zijn. Hij vindt dat de overheid zich meer zou moeten inzetten om de juiste basis te scheppen voor een goed ondernemersklimaat in Nederland.
De voorzitter stelt dat de situatie in de detailhandel al lange tijd zeer ernstig is. Hij voorziet in 2013 een nieuwe golf aan faillissementen. "Momenteel gaan ongeveer tien bedrijven per week over de kop”, aldus de voorzitter van MKB-Nederland tegenover Nu.nl. "Per jaar gaat het om een stijging van 45 procent.”
Daarom pleit Biesheuvel voor bijvoorbeeld een plan waarbij werkgevers geen premies af hoeven te dragen bij werknemers onder de 23 jaar die werken onder een nul-urencontract. Ook wil hij dat de overheid maatregelen neemt om leegstand van winkelpanden tegen te gaan. “Leegstand leidt doorgaans tot nog meer leegstand”, aldus Biesheuvel. Daarnaast stelt hij voor om stimuleringsmaatregelen in te stellen om een online winkel te beginnen, zodat bedrijven kunnen profiteren van de groei in die sector.
Volgens MKB-Nederland gaat de detailhandel voornamelijk gebukt onder de slechte economie en hoge werkgeverslasten. Het aantal faillissementen neemt daardoor fors toe. Uit cijfers van kredietdatabureau Dun & Bradstreet blijkt dat het aantal faillissementen in de Nederlandse retail in 2012 met zestien procent steeg ten opzichte van 2011. Er gingen vorig jaar 857 bedrijven op de fles, in 2011 waren dat er 736.
Eerder voorspelde ook ABN Amro dat het aantal faillissementen in hoog tempo zal toenemen. De bank voorziet dat de consumentenbestedingen door overheidsbezuinigingen, de inzakkende huizenmarkt en de oplopende werkloosheid onder druk wordt gezet, waardoor vooral veel non-foodbedrijven faillissement moeten aanvragen.
Reacties 0