Grote ketens voeren btw-verhoging niet door

Veel winkeliers en winkelketens hebben de btw-verhoging van vorig jaar nog steeds niet doorgevoerd in de prijzen. Dat meldt De Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. Onder meer HEMA, BCC, Blokker en IKEA blijken de extra kosten na drie maanden nog uit eigen zak te betalen. Etos en Bruynzeel verhoogden de prijzen van hun goederen op 1 oktober wel.

Het ING Economisch Bureau sprak eerder al de verwachting uit dat de meeste retailers de btw-verhoging de eerste maanden voor eigen rekening zouden nemen, vooral omdat de kans groot was dat zij zich anders voor korte termijn uit de markt zouden prijzen. De verwachting was dat de vier grote ketens hun prijzen na verloop van tijd wel verhoogden, maar dat is niet gebeurd.

Volgens Sander van Golberdingen van Detailhandel Nederland is de consument de grote winnaar. Hij verwacht daarentegen dat de btw-verhoging ‘snoeihard’ aankomt bij de winkeliers.

In de branches telefonie, kabelabonnementen en financiële producten werd de btw-verhoging over het algemeen wel doorgevoerd. Ook voor auto's en benzine betalen consumenten een hoger tarief. Daardoor valt een groot deel van de maandelijkse uitgaven van consumenten uiteindelijk toch duurder uit, constateert het CBS.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!