Retailers krijgen dit jaar te maken met fors hogere loonkosten. Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad langs loonspecialisten en brancheorganisaties. Een belangrijke oorzaak van die lastenverhoging is de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) per 1 januari. Daardoor moeten werkgevers bijvoorbeeld meer werkloosheidspremie betalen.
In de wet zijn verschillende voormalige loonbegrippen samengevoegd. Daardoor wordt vanaf nu bijvoorbeeld de loonbelasting over dezelfde grondslag geheven als de premies voor werkemers- of volksverzekeringen. Voorheen was dat niet zo. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland verwacht dit jaar een loonkostenstijging van één tot 2,5 procent.
Vooral de afschaffing van de zogeheten franchise voor het Algemene Werkloosheidsfonds (AWf) hakt er in voor werkgevers in de horeca, detailhandel, schoonmaak en zorg. Zij werken relatief veel met laaggeschoolde parttimers van wie het salaris vaak niet uitkomt boven de grens van 17.000 euro. Voorheen hoefden bedrijven tot dat bedrag geen WW-premie te betalen. Door de wetsverandering moet er nu wel 1,7 procent afgedragen worden.
Ook werknemers met meer dan één baan worden getroffen door de nieuwe wet. Het teveel aan premie dat zij vaak afdragen, wordt met ingang van dit jaar niet meer evenredig teruggestort. Daarnaast treft de wetswijziging bedrijven met werknemers met hogere lonen. Voor hen gaat de inkomensafhankelijke zorgpremie omhoog van 7,1 procent naar 7,75 procent.
Hoewel het WUL-pakket voor iedere werkgever en werknemer anders uitpakt, voorziet loonheffingspecialist Frank Werger van PwC een gemiddelde lastenverzwaring. “Ik begrijp dat werkgevers klagen. Maar de WIL draagt wel bij aan administratieve lastenverlichting waardoor er meer tijd is om te ondernemen.”
Reacties 0