Nederland blijft aantrekkelijk 'brievenbusland'

Het voor buitenlandse (winkel)bedrijven gunstige Nederlandse belastingklimaat wordt niet aangescherpt. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers laten weten. Hij verwacht dat een aanscherping van de wet Nederland banen kost.

Grote internationale retailers als Google en Starbucks hebben vaak constructies via Nederland om de belasting te ontwijken waardoor andere landen belastinginkomsten mislopen. Starbucks bijvoorbeeld kreeg daarom in eigen land een lading van kritiek over zich heen. Deze retailers deponeren hun merkrechten in Nederland, omdat de Nederlandse Belastingdienst met elk bedrijf aparte afspraken mag maken over de inkomende royalty’s. Die zogeheten ‘tax ruling’, kan zorgen voor een belastingvoordeel van meer dan 23 procentpunt ten opzichte van andere landen.

Weekers verwacht dat bedrijven bij strengere Nederlandse regels hun heil elders zoeken in een ander fiscaal meest gunstige land. Zo kent Ierland ook een lage belasting en lijkt het Verenigd Koninkrijk ook haar regels te willen versoepelen.

Hoewel Weekers ontkent dat Nederland een belastingparadijs is, erkent hij wel dat bedrijven hun activiteiten over meerdere landen ‘om te komen tot een zo laag mogelijke belastingdruk’. Maar dat neemt volgens hem niet weg dat ze gewoon vennootschapsbelasting betalen over de winst in Nederland. Wat de staatssecretaris betreft blijven multinationals dan ook zeer welkom, zolang ze maar wel zorgen voor reële activiteiten en banen en niet enkel fungeren als ‘brievenbus’.

Eerder: Internationale retailers ontwijken belasting via Nederland

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!