NVWA roept 50 miljoen kilo vlees terug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil dat de afnemers van de verdachte vleesverwerker Willy Selten in Oss ongeveer 50.000 ton vlees weer opsporen en van de markt halen. De herkomst van het vlees is onduidelijk of onbekend en er is mogelijk paardenvlees doorheen gemengd. De voedselveiligheid kan daarom niet worden gegarandeerd.

De NVWA heeft dat woensdag bekendgemaakt. Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid. Selten raakte in februari in opspraak toen bleek dat het bedrijf paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. In de administratie van Selten staat niet goed vermeld waar al het vlees vandaan komt, blijkt nu uit onderzoek van de NVWA en het Openbaar Ministerie (OM).

Waarschijnlijk hebben de 130 Nederlandse afnemers het geleverde vlees verwerkt en op hun beurt weer doorverkocht, aldus een woordvoerder van de autoriteit. Zij zijn verplicht om die kopers ook te informeren over de terugroepactie.

Het is goed mogelijk dat een deel van het vlees al is opgegeten, stelt de woordvoerder. 'Maar lang niet alles. Het gaat om de totale vleesproductie van 1 januari 2011 tot 15 februari 2013, maar veel kwam ook in diepvriesmaaltijden terecht. En ook bijvoorbeeld frikadellen en hamburgers zijn heel lang houdbaar."

Consumenten kunnen het vlees dat in hun diepvries ligt nog gewoon eten, benadrukt de NVWA. Pas als de komende weken blijkt dat er vlees van onduidelijke herkomst bij mensen thuis ligt, volgt misschien een terugroepactie voor consumenten.

Naast de Nederlandse afnemers zijn er nog 370 andere Europese bedrijven, zoals uit Duitsland, Frankrijk en Spanje, die het vlees hebben gekocht. Zij worden via de Europese lidstaten op de hoogte gebracht.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!