‘Geen controle op online drankverkoop aan minderjarigen’

Minderjarigen kunnen eenvoudig online alcoholhoudende dranken kopen, want gemeenten houden er geen toezicht op. Dit blijkt uit een rondgang van De Telegraaf langs de tien grootste gemeenten van ons land. Nergens blijken de webwinkels van slijterijen en supermarkten te worden gecontroleerd.

Gemeenten moeten sinds 1 januari zelf toezicht houden op online alcoholverkoop. En die zitten ermee in hun maag. “Wij kunnen moeilijk bij iedere bezorging een ambtenaar neerzetten om te kijken of een kind de deur open doet”, reageert een woordvoerder van gemeente Utrecht in De Telegraaf. De gemeente mag volgens hem ook niet in de computers kijken vanwege privacy. “Toezicht houden is dus onmogelijk.”

Dit wordt beaamd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. “Er is geen beginnen aan”, reageert een woordvoerder. Die noemt als voorbeeld een webwinkel die illegaal verkoopt in de ene gemeente, maar waarvan de eigenaar in een andere gemeente woont. “Juridisch kun je dan niets meer.”

Het Trimbos-instituut en de Stichting Alcoholpreventie (STAP) denken dat beter toezicht wel mogelijk is. Een woordvoerder van STAP vindt dat webwinkels een systeem moeten gebruiken waarbij kopers zich moeten identificeren door middel van bijvoorbeeld een DigiD-inlogcode. Nu is dit wettelijk niet geregeld. Kinderen hoeven alleen meer op ‘ja’ te klikken op de vraag of ze 18 jaar of ouder zijn en kunnen dan alcohol bestellen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!