Weer krimp consumptie huishoudens

Huishoudens hebben in juni 2,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de krimp wat groter is dan in mei (1,9 procent).

In de relatief koude junimaand verbruikten de huishoudens ook nog eens veel meer aardgas dan een jaar eerder. De consumptieve bestedingen dalen al twee jaar op rij vrijwel onafgebroken. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen liepen fors terug. In juni lagen die 9,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Consumenten gaven minder uit aan schoenen, woninginrichting, huishoudelijke artikelen en apparaten.

Huishoudens kochten vooral ook minder nieuwe auto’s. Door belastingmaatregelen per 1 juli vorig jaar werden auto’s vorig jaar duurder. Daarop anticipeerden toen veel consumenten door nog in juni een nieuwe auto te kopen. De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp in juni dit jaar met 0,8 procent. Aan diensten besteedden huishoudens 0,3 procent minder. In augustus 2013 waren volgens het CBS de omstandigheden voor de consumptie iets minder ongunstig dan in juli.

Eerder:
Consumptiekrimp houdt aan

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!