'Collectieve actie schaadt franchiseformule'

Collectieve acties van franchisenemers leiden vaak tot ongewenste gevolgen voor de formule. Dat concludeert Jan-Willem Kolenbrander, franchiseadvocaat bij De Clercq Advocaten Notarissen, naar aanleiding van recente strubbelingen bij onder meer Bakker Bart, C1000 en McDonald's.

Wanneer franchisers samen ten strijde trekken tegen de franchisegever ontstaat er volgens hem al snel een 'loopgravenoorlog'. "Franchisenemers schorten hun betalingsverplichtingen op en de franchisegever zijn leveringsverplichtingen", aldus Kolenbrander in Het Financieele Dagblad. Uiteindelijk verliest de franchiseformule zijn kracht en kunnen franchisenemers door een omzetdaling massaal ten onder gaan, stelt hij.

Daarnaast kan ook de media-aandacht volgens de advocaat 'fnuikend' zijn. Hoewel het de druk op de tegenpartij kan vergroten, zal de interesse van nieuwe ondernemers in de formule verdwijnen. Ook verliest de formule goodwill, terwijl de waarde van de onderneming voor het grootste gedeelte daaruit bestaat. "Uitzonderingen daargelaten is het verstandiger om de vuile was niet buiten te hangen maar om een media-embargo af te spreken", vindt Kolenbrander.

Hij adviseert franchisegevers en -nemers bij geschillen een professionele mediator in te schakelen. "Zo kunnen partijen proberen weer nader tot elkaar te komen en de rust binnen de formule te herstellen", stelt hij.

Eerder: Radiostilte Bakker Bart-conflict, Bezorgde C1000-ondernemers bundelen krachten & Onrust onder McDonald's-franchisers

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!