Pomphouders: overheid moet ingrijpen

Pomphouders in de grensgebieden willen dat het kabinet ingrijpt in het verlies in inkomsten door accijnsverhogingen op brandstof en tabak. De belangenorganisatie BETA vraagt om een compensatieregeling van honderdduizend euro per bedrijf om de zwaarste klap op te vangen. Tegelijkertijd maant de BOVAG het kabinet om de toekomstige accijnsverhogingen op diesel te laten varen.

Volgens de BETA bezoeken consumenten massaal de buurlanden om te tanken en goedkoper tabak te kopen. “De laatste accijnsverhoging op tabakswaar was zo groot dat de overheid mensen de grens over heeft gejaagd”, aldus Edsko Schuitema. “Een pakje Marlboro is één euro goedkoper in Duitsland en een pakje shag zelfs 2,50 euro in België.” Volgens hem zijn de effecten van de verhoging uit januari pas sinds april te zien, omdat bedrijven nog grote voorraden pakjes met oude prijzen hadden.

De compensatieregeling die de pomphouders voor ogen hebben is gebaseerd op een eerdere regeling in 1997. Toen werden pompen langs de grens gecompenseerd met 220.000 gulden om een te groot inkomstenverlies door accijnsverhoging op brandstof op te vangen. De BOVAG denkt dat een compensatie slechts een tijdelijke oplossing is en pleit daarom voor het afzien van de toekomstige accijnsverhoging op diesel per januari.

De BETA schat dat er ongeveer achthonderd pompen in het grensgebied zijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!