Zelfstandige tankhouders staan onder druk

Zelfstandige bemande tankhouders hebben het zwaar. Dat meldt Petra van Stijn, voorzitter van de BETA. Het aantal bemande tankstations loopt steeds verder terug. Momenteel is nog maar 56 procent van de tankstations bemand. Dit percentage zal de komende jaren steeds verder terug lopen.

Momenteel is zestig procent van de tankstations in handen van zelfstandige ondernemers. Tankstations langs snelwegen en op belangrijke plekken zijn meestal in bezit van oliemaatschappijen. Volgens Van Stijn zullen alleen de grotere stations met een goede shop overleven. “Die shops gaan steeds meer in de richting van horeca. Met broodjes, pizza, snacks en zelfs al patat”, licht de voorzitter toe.

De zelfstandig bemande tankstations bevinden zich voornamelijk in de bebouwde kom, op industrieterreinen en langs provinciale wegen. Maar dat zijn ook de gebieden waar de onbemande tankstations opkomen. “Door die concurrentie, de crisis en zuinigere auto’s wordt er minder getankt. De omzet loopt sowieso terug”, zegt Van Stijn.

Van Stijn benadrukt dat veel consumenten niet voor een bepaald merk gaan, maar voor de laagste prijs. Hierdoor worden zelfstandige pomphouders gedwongen om hun prijzen te verlagen. Die prijsverlaging wordt niet doorberekend aan de oliemaatschappij, maar aan de pomphouder zelf. Van Stijn: “Die verdient dan één tot drie cent per liter. Daar moet je alle kosten van betalen. Dat kan niet. Dan moet je een goede winkel hebben voor de extra inkomsten of je wordt ook een onbemande pomp.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!