Suiker is verslavend en slecht voor de gezondheid en daarom moet de overheid het gebruik ervan inperken. Dat stelt directeur Paul van der Velpen van de Amsterdamse GGD in De Telegraaf. Hij wil dat de overheid dit realiseert in de vorm van suikertaks of een wet die bepaalt hoeveel suiker er in een product mag worden verwerkt.
De directeur baseert zijn uitspraken onder andere op bevindingen van endocrinoloog Aart Jan van der Lelij van het Erasmus Medisch Centrum. Hieruit blijkt dat wie suiker inneemt steeds meer wil, ook als het hongergevoel is verdwenen. “Geef iemand eieren en hij stopt op een gegeven moment. Geef hem koekjes en hij eet door, ook al doet zijn maag pijn”, zegt Van der Velpen. Ook zegt hij dat de voedingsindustrie handig gebruik maakt van dit verslavingsmechanisme door voedingsmiddelen onnodig zoeter te maken.
Van der Velpen vindt dat de gebruikers van suiker gewezen moeten worden op de gevaren. “Net als alcohol en tabak is het eigenlijk een drug. Ik zie bijvoorbeeld voor me dat er net als bij roken stickers op frisdranken en zoete producten komen met de waarschuwing dat suiker verslavend werkt en slecht voor de gezondheid is”, aldus Van der Velpen. Hij benadrukt het belang van dit soort maatregelen en vertelt dat het net zo zwaar is om van de drang naar zoet voedsel af te komen als van roken. Hongarije, Frankrijk en Finland kennen al een vorm van suikerbelasting.
Aart Jan van der Lelij, hoogleraar endocrinologie, is het niet met Van der Velpen eens. Een suikertaks lijkt hem geen goed idee. Hij vindt het veel belangrijker dat mensen worden gewezen op de gevaren van suiker. “In Amerika doet Michelle Obama enorm haar best om suikerhoudende frisdrank te verbannen uit schoolkantines. Dat zou ook in Nederland een mooi begin zijn”, stelt de hoogleraar in het Algemeen Dagblad.
'Suikertaks op zoetigheid'
Gepubliceerd op 17 september 2013 om 00:00
Reacties 0