'Contant betalen geeft goed gevoel'

Contant betalen geeft een beter gevoel dan pinnen. Dat blijkt uit onderzoek dat De Nederlandsche Bank door Neurensics heeft laten uitvoeren. Het onderzoeksbureau verklaart gedrag van mensen aan de hand van hersenscans. Daaruit blijkt dat contant betalen positieve emoties als lust, verlangen en vertrouwen met zich mee brengt. Betalen met de pinpas roept daarentegen gevoelens van angst, boosheid en gevaar op.

De Nederlandsche Bank verwacht dan ook niet dat de nieuwe technologie het cash geld zal laten verdwijnen. “Wij kijken uiteraard naar de efficiency van het betalingsverkeer, maar ook naar de veiligheid en de betrouwbaarheid. Contant geld zal nog lang een kernrol in ons betalingsverkeer vervullen. Het wordt bijna overal geaccepteerd en is het belangrijkste alternatief als de elektronische betaalketen niet functioneert.”

Grote banken als ING, Rabobank en ABN AMRO zijn er echter het meest bij gebaat als het percentage contante betalingen daalt, omdat deze duurder zijn om te verwerken. Zij werken er hard aan om het betalingsverkeer voor kleinere bedragen verder te optimaliseren. Zo geeft ING momenteel betaalkaarten uit, waarmee contactloos kan worden gepind. Daarnaast werken de banken samen aan het vereenvoudigen van het betalen per mobiele telefoon. In beide gevallen kan de consument bedragen onder de 25 euro pinnen zonder een pincode te gebruiken.

Het totaalbedrag aan pinbetalingen in 2012 was 84 miljard euro. Hierbij gaat het voornamelijk om de grotere bedragen die worden betaald bij tuincentra, kledingwinkels en benzinestations. Bij de bakker, slager, traiteur en in de horeca werd het liefst contant betaald. Vorig jaar kwam dat totaalbedrag uit op 47 miljard euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!