Supermarkten eisen opnieuw korting van leveranciers

Supermarkten hebben wederom per brief hoge kortingen van hun leveranciers geëist. Afgelopen maandag ondertekenden de ketens nog een Gedragscode Handelspraktijken, met als doel eerlijke handelspraktijken te bereiken. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen noemt de nieuwe eis van supermarkten ‘bijzonder teleurstellend’.

"Sinds het begin van de crisis is duidelijk geworden dat veel van de negatieve gevolgen die grote inkopers ondervinden, zoals teruglopende winsten, worden afgewenteld op leveranciers”, aldus Gesthuizen. Volgens de politica is het vooral voor de kleine ondernemers lastig om tegen de eis van grote inkopers in te gaan. “Het is niet niets als je je producten toch graag in de schappen wilt zien bij supermarkten die een heel erg groot marktaandeel hebben. Dan moet je als leverancier meegaan met wat die retailer eist.”

De brieven zijn een dag na het tekenen van de erecode verstuurd. “Iedereen, zowel de levensmiddeleninkopers als leveranciers, was enthousiast over de afspraken om oneerlijke handelspraktijken stop te zetten. Ik vraag me af of die gedragscode genoeg is en wat we anders eventueel zouden kunnen doen”, aldus Gesthuizen.

Eerder: 'Supermarkten transparanter over eerlijke handelspraktijken'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!