Twee op de drie gemeenten halen minder parkeergeld binnen dan was begroot. Dat blijkt uit gegevens van Binnenlands Bestuur, gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In een aantal gemeenten is parkeren zelfs een verliespost geworden. Het gaat hierbij voornamelijk om de parkeergarages. Betaalde parkeerplekken in de straat doen het relatief goed.
Lange tijd behaalden gemeenten veel inkomsten binnen met parkeergelden. Dat is niet meer het geval. Zo kennen Papendrecht en Spijkenisse een tekort van een miljoen euro wat betreft parkeerbeleid. Dit tekort dreigt in Hengelo zelfs op te lopen tot twee miljoen. Zwolle telde tekort van een half miljoen.
Mobiliteitsspecialist Aukje van de Reijt legt uit dat dit komt omdat gemeenten hun inkomsten vaak ‘kopiëren van het ene begrotingsjaar naar het volgende’. Tegelijkertijd zijn er gemeenten die de teruglopende inkomsten aangrijpen om de parkeertarieven te verhogen.
Volgens Detailhandel Nederland is de enige oplossing dan ook om de parkeertarieven flink te verlagen. “Consumenten willen een eerlijke prijs en per minuut betalen”, aldus een woordvoerster. Volgens haar kan de overheid tarieven niet onbeperkt verhogen. “De grens is nu bereikt en dat zie je ook aan het gedrag van de consument die meer online koopt of de fiets pakt om de binnenstad te bereiken.”
Parkeerinkomsten gemeenten vallen tegen
Gepubliceerd op 15 oktober 2013 om 00:00
Reacties 0