'Verzet je niet tegen overvallers’

Winkelpersoneel moet meewerken bij confrontaties met overvallers. Dat adviseert het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Overvallers gebruiken meestal fors geweld als medewerkers zich verzetten.

In 45 procent van de gevallen waarbij de slachtoffers geen of weinig weerstand bieden wordt geweld gebruikt. Wanneer winkelmedewerkers zich verzetten is het percentage bijna twee keer zo hoog (84 procent). De Nationale Politie raadt winkeliers aan om het overvallers 'zo gemakkelijk mogelijk te maken'. Veel slachtoffers proberen criminelen ervan te overtuigen dat ze iets verkeerd doen. Volgens het NSCR werkt dit echter ‘averechts’.

Het advies komt overeen met de instructies die winkelmedewerkers momenteel krijgen. “Winkeliers en medewerkers kunnen zich inderdaad het beste aan de vier gouden regels houden: rustig blijven, accepteer de situatie, afgeven van geld of goed en onthouden hoe de dader er uit ziet”, aldus een woordvoerder van brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!