Cao-onderhandelingen IKEA geklapt

De cao-onderhandelingen tussen IKEA en FNV Bondgenoten zijn vastgelopen vanwege een ‘aanmatigende houding’ van de keten. Dat stelt FNV Bondgenoten. “IKEA wil bepalen welke onderwerpen bij de gesprekken op tafel komen en heeft die eis tot twee keer toe hardop uitgesproken”, vertelt Marc van Bruggen, bestuurder bij de vakbond, tegen RetailNews. ““IKEA dicteert en of wij even bij het kruisje willen tekenen. Een dergelijke aanmatigende houding is niet geschikt voor aan een onderhandelingstafel.”

De woonretailer stelt zich 'niet te herkennen in het beeld dat FNV Bondgenoten schetst'. "Voor de nieuwe cao zetten we bewust in op een strategie die ons sterker moet maken voor de toekomst", laat het concern desgevraagd weten. "Wij beschouwen dat als een gedeelde verantwoordelijkheid van IKEA en onze medewerkers. We blijven, net als voorgaande jaren, investeren in groei en verdere ontwikkeling van onze medewerkers."

Een heet hangijzer in de gesprekken is de variabele beloning van het personeel. Een IKEA-werknemer krijgt alleen salarisverhoging bij een goede beoordeling. “Dan kan je op je vingers natellen dat nagenoeg niemand die krijgt. Ronduit onbeschoft gedrag”, aldus FNV-bestuurder Gea Lotterman. “Het is prima om personeel te prikkelen met een beloning, maar je kan in deze tijden niet spelen met de koopkracht van mensen”, vult Van Bruggen aan.

De bond vindt verder dat winstmaximalisatie bij het Zweedse concern voorop staat, ten koste van de werknemers. ‘Dat het personeel kampt met een toenemende werkdruk en behoud van koopkracht belangrijk vindt, is volgens IKEA geen gespreksonderwerp’, stelt de vakbond in een verklaring.

FNV Bondgenoten heeft het vertrouwen opgezegd in het huidige delegatieteam van IKEA. “Verder praten met deze afvaardiging heeft weinig zin”, meent Van Bruggen. De bond stuurt nu een brandbrief naar het hoofdkantoor van de woonwarenketen. “En we gaan onze leden raadplegen over hoe we druk op de ketel bij IKEA kunnen zetten.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!