Amsterdamse horecaketens moeten hun calorieën gaan vermelden bij het eten dat zij serveren. Dat staat in een initiatiefvoorstel dat twee gemeenteraadsleden deze week indienden. Fastfoodrestaurants als Burger King en Kentucky Fried Chicken, maar ook ketens als Starbucks, Coffee Company en Bakker Bart, ijssalons en lunchrooms moeten volgens hen de voedingswaarde van hun producten toegankelijk maken.
“Eten buiten de deur leidt vaak tot een grotere inname van calorieën, die op hun beurt weer obesitas en chronische ziektes veroorzaken”, aldus Evelien van Roemburg van GroenLinks en Pam de Soete van D66. De raadsleden zien een voorbeeld in New York en Los Angeles en vinden dat de gemeente ook hier een actievere rol zou moeten spelen.
Volgens De Soete is de gemeente debet aan de opmars van fastfood. “Tenslotte heeft zij de vergunningen verleend.” In tien jaar tijd is het aantal vierkante meters ‘fast service’-restaurants in Amsterdam met de helft gestegen. Waar in 1998 nog ruim 32 duizend vierkante meter aan fastservicehoreca in de stad was, is dat nu bijna vijftigduizend. De procentuele stijging is in Amsterdam een stuk groter dan in de rest van Nederland.
'Verplicht calorielabel voor fastfood'
Gepubliceerd op 5 november 2013 om 00:00
Reacties 0