EU bindt strijdt aan met plastic tas

EU-landen moeten het gebruik van dunne plastic tasjes flink gaan terugdringen. Volgens de Europese Commissie moet het mogelijk zijn een vermindering van tachtig procent te halen. Wanneer de lidstaten geen overtuigende acties voeren, dan overweegt de commissie regelgeving om de afname af te dwingen.

De eenmalig gebruikte tasjes zijn volgens Europa ‘een ramp voor het milieu’. Jaarlijks komen zo’n acht miljard van deze tasjes als zwerfvuil terecht op de straten, in de rivieren, zeeën en oceanen. Het plastic bedreigt vogels, vissen en andere zeedieren. Zo heeft inmiddels 94 procent van alle Noordzeevogels plastic in hun maag en verdwijnen stranden aan de Middellandse Zee, de Noordzee en de Golf van Biskaje regelmatig onder een laag van plastic, meent de commissie.

Volgens Europees commissaris van Milieu, Janez Potocnik, kunnen de EU-landen een voorbeeld nemen aan Ierland en Denemarken, waar de consument moet betalen voor een tasje. Inmiddels gebruikt elke Deen maar vier tasjes per jaar en de Ier achttien. In landen als Polen, Portugal en Hongarije worden er gemiddeld 466 tasjes per jaar verstrekt. Een Nederlander gebruikt gemiddeld 71 plastic tasjes per jaar.

In Tilburg, Deventer en Zoetermeer startten negen grote winkelketens vorige maand nog met een campagne om het aantal plastic tassen terug te dringen. Bart Smit, Blokker, C&A, HEMA, Intertoys, Kruidvat, V&D en Zeeman geven geen plastic tassen meer en vragen consumenten om hun eigen tas mee te nemen.

Eerder: Winkelketens doen gratis tas in de ban

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!