'Aantal fotowinkels zal halveren'

Het aantal fysieke fotowinkels zal tot 2015 afnemen tot zo’n 150. Dat voorziet onderzoeksbureau GfK in een brancheanalyse in de nieuwste editie van RetailTrends.

Het aantal winkels in de fotobranche bevindt zich sinds 1980 in een duikvlucht. In 1980 waren er nog 1.644 fotowinkels. In 2006 was dat aantal gekrompen tot 891 en volgens laatste de GfK-cijfers zijn het er nu nog 390.

De omzet uit de verkoop van camera’s is een groot bestanddeel van de totale winkelomzet van fotospeciaalzaken. In 1980 was de omzet in foto- en filmcamera’s 35 procent van de totale winkelomzet. In 2006 was dat gedaald naar 28 procent. De afname werd toen verklaard door de opkomst van de verkoop van camera’s in elektronicawinkels.

Ondanks de sterke afname in het aantal winkels is het belang van de fotospeciaalzaak nog steeds duidelijk zichtbaar in de omzet van camera’s. In 2013 werd 34 procent van de fotocamera’s verkocht in een fotowinkel. Dat aandeel zwakt naar verwachting nog wel verder af, naar dertig procent in 2015. De overgebleven winkels houden in verhouding wel een duidelijk aandeel in de cameramarkt.

Dat heeft volgens GfK te maken met het hervinden van een nieuwe marktpositie. Om te kunnen overleven moeten de traditionele fotozaken de consument niet alleen professionele kennis bieden, maar ook transformeren tot crosschannel-winkels met een assortimentsmix van elektronica- en IT-producten.

Lees de uitgebreide analyse van het GfK-onderzoek, de ontwikkeling en kansen van de fotobranche in het novembernummer van RetailTrends dat vrijdag verscheen. Kijk hier voor een jaarabonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!