De Nederlandse detailhandelsomzet is in september met 6,1 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het volume kromp met 7,4 procent, de prijsstijging was kleiner dan voorgaande maanden. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS.
De forse daling wordt mede veroorzaakt door een ongunstige koopdagsamenstelling, dat een negatief effect van twee procent heeft op de totale omzet. Daarnaast hangt de krimp samen met de verhoging van het btw-tarief per oktober vorig jaar. 'Consumenten speelden hier vorig jaar wellicht op in door sommige aankopen al in september te doen', aldus het CBS.
De omzetdaling in het derde kwartaal komt uit twee procent. De prijzen lagen 2,2 procent hoger, terwijl het volume met 4,2 procent kromp. Winkels in consumentenelektronica kregen met een omzetverlies van dertien procent de hardste klappen, terwijl ook de omzet van winkels in woninginrichtingartikelen en doe-het-zelfwinkels fors terugliep. In de non-foodbranche zagen alleen textielsupermarkten hun omzet stijgen.
In de foodsector steeg de omzet met twee procent, dankzij een gemiddelde prijsstijging van vier procent. Het volume lag in het derde kwartaal bijna twee procent lager dan vorig jaar. Supermarkten noteerden een kleine krimp, terwijl speciaalzaken een iets kleinere krimp noteerden dan de drie voorgaande kwartalen.
De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels groeide in september met 7,4 procent. Over het derde kwartaal komt de groei uit op 7,7 procent, ongeveer evenveel als in de voorgaande kwartalen.
Reacties 0