Meeste starters beginnen online

Het derde kwartaal van dit jaar telt 3.183 starters in de detailhandel. Dat is een groei van 14,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen 2.775 ondernemers een eigen winkel begonnen. Dat blijkt uit het kwartaalbericht Starters van ING. De starters blijken vooral online kansen te zien. Ruim twee derde van de ondernemers startten een webwinkel.

De eerste negen maanden van dit jaar tellen 10.699 startende winkeliers, tegenover 9.677 over dezelfde periode in 2012. Dat is ene groei van elf procent.

Het startersklimaat in de detailhandel is niettemin ongunstig, constateerde ING eerder dit jaar. Bijna de helft (48,3 procent) van alle starters in de branche is na een jaar gestopt. Na twee jaar geeft nog eens 23,3 procent er de brui aan. Het aantal opheffingen in de detailhandel is met de sectoren horeca, transport en logistiek het hoogst, berekende het ING Economisch Bureau in mei dit jaar.

In het derde kwartaal begonnen in totaal bijna 29 duizend mensen een eigen onderneming. Het totale aantal starters stijgt hiermee drie procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van dit jaar ligt het aantal starters rond de 98 duizend. Dat is een toename van twee procent in vergelijking met dezelfde periode in 2012.

In vrijwel alle branches neemt het aantal starters toe, ziet ING. De meeste ondernemers stappen in de zakelijke dienstverlening (34 procent), gevolgd door de detailhandel (elf procent), gezondheidszorg (tien procent) en de bouw (tien procent). In de sectoren vervoer & opslag (min twaalf procent), groothandel (min acht procent) en bouw (min een procent) liep het aantal starters terug.

Naar verwachting stijgt het aantal starters over alle sectoren in heel 2013 licht, tot 123 duizend. 'Blijkbaar zien zij nog voldoende mogelijkheden om een bedrijf te beginnen’, aldus ING. Daarnaast is er een groep die de stap naar het ondernemerschap maakt bij gebrek aan zicht op een baan in loondienst.

Starters detailhandel 2013 Q3 Q1 – Q3
Niet-gespecialiseerd (supermarkten, warenhuizen met algemeen assortiment) 44 160
Gespecialiseerd in voedings- en genotmiddelen 145 469
Benzinestations 1 4
Consumentenelektronica 18 85
Overige huishoudelijke artikelen 98 346
Lectuur, sport-, kampeer- en recreatie-artikelen 58 182
Overige artikelen 363 1.304
Markthandel 403 1.293
Detailhandel via internet en postorderbedrijven 2.053 6.856

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!