De Nederlandse Bank onderzoekt de mogelijke risico's van de virtuele valuta bitcoin. Dat laat een woordvoerder van De Nederlandse Bank (DNB) weten aan RetailNews.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond SEC noemden de cryptomunt eerder deze week een ‘legitiem financieel betaalmiddel’. Volgens beide partijen zal de online valuta niet snel verdwijnen en heeft het dezelfde voordelen en risico’s als andere online betaalsystemen.
DNB bestudeert volgens de woordvoerder de virtuele munteenheid en alle ontwikkelingen daaromtrent. “We onderzoeken de eventuele financiële en integriteitrisico’s.” De zegsman denkt daarbij aan het gebruik van de valuta in het criminele circuit bij bijvoorbeeld witwassen.
De centrale bank heeft nog geen standpunt ingenomen over de bitcoin. "Dat is ook niet eenvoudig omdat de munt niet binnen de richtlijnen en reikwijdte van wetgeving valt.Toezicht is daardoor niet vanzelfsprekend", constateert de woordvoerder.
Vooralsnog denkt DNB dat de virtuele munteenheid geen bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit. De zegsman verwijst daarvoor naar het antwoord van minister Dijsselbloem van Financiën op Kamervragen van de Partij van de Arbeid. Dijsselbloem zei in juni dit jaar geen risico’s te zien, vanwege ‘de beperkte omvang, lage acceptatiegraad en beperkte relatie van bitcoin tot de reële economie’.
Inmiddels accepteren steeds meer retailers de virtuele munt. Het aantal klanten van de betalingsdienst Bitpay vertienvoudigde het afgelopen jaar en wereldwijd gebruiken tienduizend retailers de dienst voor betaling met bitcoins. Vooral onder webwinkels die consumentenelektronica verkopen is het betaalmiddel populair. Sinds begin deze maand accepteert in Nederland ook Thuisbezorgd.nl de virtuele munteenheid.
Eerder:
‘Bitcoin is een blijvertje’
Thuisbezorgd.nl accepteert bitcoins
Meer retailers accepteren virtueel geld
Reacties 0