De kledingbranche moet in alle risicolanden zorgen voor betere en veiligere arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De arbeidssituatie moet niet alleen verbeteren voor textielarbeiders in Bangladesh, maar ook in landen als Cambodja, China en Vietnam. Een motie die de ChristenUnie daarvoor indiende, kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.
De partij wil dat minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een breed convenant sluit met de fashionbranche. Daarin moeten concrete doelen staan waaraan de kledingbranche moet voldoen, zoals het naleven van internationale arbeidsnormen. Ook moet er een jaarlijkse rapportage komen over de geboekte progressie.
Ploumen staat positief tegenover het plan. Eerder deze week riep zij de winkelketens Coolcat, Wibra en Prénatal op om een verdrag te tekenen waarin ze Bengaalse textielarbeiders een fatsoenlijk loon en veilige arbeidsomstandigheden beloven. Naar aanleiding daarvan liet Coolcat weten het veiligheidsakkoord binnen een maand te teken. Zowel Prénatal als Wibra stellen nog bezig te zijn met een studie naar de inhoud van het verdrag.
Eerder:
Ploumen haalt uit naar 'foute' fashionretailers
Coolcat pareert kritiek Ploumen
Wibra tekent Bangladesh-akkoord nog niet
Kamer wil convenant met kledingsector
Gepubliceerd op 29 november 2013 om 00:00
Reacties 0