Lidl sluist reststromen door naar Voedselbank

Lidl doet vanaf eind deze maand al zijn groente- en fruitretourstromen over aan de Voedselbank. Dat laat bestuurslid Salomon Querido van de koepel Voedselbanken weten aan RetailNews.

De reststromen van Lidl worden vanuit de filialen vervoerd naar de distributiecentra. Vandaar gaan de producten naar distributiecentra van de Voedselbank. Eind vorig jaar startte hiervoor in twee van de vijf dc’s een pilot. “Die was zo succesvol dat besloten is naar een landelijke uitrol in alle distributiecentra”, aldus Querido.

De retourstromen worden in de distributiecentra van de Voedselbank door vrijwilligers verwerkt. “Zij ondergaan momenteel trainingen over hoe ze de producten moeten sorteren.”

Eenzelfde proef werd uitgevoerd bij supermarktketen DEEN. Die verliep eveneens succesvol en inmiddels zijn gesprekken gaande om naast dkw gekoelde retouren naar de Voedselbank te vervoeren, laat Querido weten.

Bij de verwerking van de reststromen worden naast een medewerker van DEEN en een vrijwilliger van de Voedselbank werkzoekenden via het UWV ingezet. “In meerdere gevallen heeft dat ertoe geleid dat mensen in dienst zijn getreden bij DEEN. Daarmee wil ik maar zeggen dat heel veel mogelijk is als je de juiste mensen bij elkaar zet.”

Inmiddels voert de Voedselbank ook gesprekken met Jumbo en Albert Heijn over een mogelijke afname van hun retourstromen. Voor supermarkten is een dergelijke samenwerking een goedkope manier om hun reststromen te verminderen, stelt Querido. “Ze maken geen stortingskosten omdat de Voedselbank hun producten afneemt. Bovendien leidt het tot minder voedselverspilling.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!