Detailhandelsomzet krimpt licht

De detailhandelsomzet is in het eerste kwartaal van dit jaar 0,3 procent lager dan dezelfde periode een jaar geleden. Dat is de kleinste omzetkrimp van de afgelopen twee jaar, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag heeft bekendgemaakt.

Dat is vooral te danken aan hogere verkopen bij de non-foodwinkels, aldus het statistiekbureau. In deze sector stegen de verkopen in het eerste kwartaal voor het eerst in ruim drie jaar. Vooral de winkels in doe-het-zelfartikelen lieten betere resultaten zien. De omzet groeide van min 0,6 naar een plus van 5,5 procent, de sterkste omzetgroei sinds het vierde kwartaal van 2006.

De winkels in voedings- en genotmiddelen noteerden met min 0,6 procent de eerste omzetdaling sinds begin 2010. Hoewel de verkopen al langer daalden, compenseerden de hogere prijzen deze krimp. In het afgelopen half jaar stegen de prijzen echter steeds minder sterk, terwijl de hoeveelheid verkochte artikelen bleef afnemen.

De gemiddelde krimp in het eerste kwartaal van dit jaar werd met name veroorzaakt door een forse daling van de omzet in de maand maart. Dat heeft te maken met het feit dat Pasen dit jaar laat viel. Bovendien was de samenstelling van de koopdagen minder gunstig dan in maart vorig jaar. Na correctie voor deze effecten was de omzet in maart iets hoger dan een jaar geleden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!