Kwart van consumenten wil eurocenten terug

Een op de vier Nederlanders zou de munten van één en twee eurocent graag weer terugzien in zijn portemonnee. Dat blijkt uit een online enquête van ING onder 85.900 respondenten. Tweederde van de ondervraagden (68 procent) zegt tegen een terugkeer van de munten te zijn. Zes procent heeft geen mening over dit onderwerp.

Nederlandse winkeliers ronden bedragen die cash worden afgerekend al sinds 2004 af op vijf cent. In veel andere Europese landen zijn de kleine munten wel in gebruik. De Europese Commissie zou graag zien dat alle landen dezelfde regels hanteren in hun omgang met contant geld.

Dat 26 procent van de respondenten een terugkeer van de kleine munten wel ziet zitten, kan volgens ING komen door wat gedragseconomen verliesaversie noemen. Het verlies van een of twee eurocent bij de kassa voelt dan zwaarder negatief, dan dat het ontvangen van hetzelfde bedrag positief aanvoelt.

Argumenten tegen de terugkeer van de kleinste munten zijn volgens ING de tijd die het kost om ook met extra munten in de weer te zijn bij het afrekenen, en de kosten van het slaan en verspreiden van de munten. “Aan de andere kant zijn er ook organisaties die verdienen aan de productie en verspreiding van de munten”, aldus ING.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!