Winkeliers uit de grensstreek zijn teleurgesteld dat staatssecretaris Wiebes de accijnsverhoging op diesel en LPG niet terugdraait. Dat laat brancheorganisatie Detailhandel Nederland weten. Sinds de verhoging van begin dit jaar tanken Nederlandse consumenten volgens winkeliers vaker over de grens.
Het kabinet ziet op basis van een evaluatie echter geen aanleiding om het beleid te wijzigen of andere maatregelen te treffen. De accijnsverhoging leidt volgens Wiebes namelijk tot 'substantiële extra inkomsten'.
Zo tonen gegevens van de Belastingdienst aan dat de accijnsinkomsten op diesel en LPG dit jaar met 51 miljoen euro zijn toegenomen. Dat is 5,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.
Uit de evaluatie blijkt verder dat de verkoop van brandstof in heel Nederland daalt. De afname is in de grensstreek sterker dan gemiddeld, aldus het rapport. De daling past volgens Wiebes echter binnen het brede beeld van lagere consumptie. Daarnaast verbruiken auto’s minder brandstof omdat ze zuiniger zijn geworden.
De kabinetsevaluatie geeft volgens Detailhandel Nederland de situatie niet goed weer. Het rapport brengt alleen de brandstofaccijnsverhoging van dit jaar in kaart. De gevolgen van verhogingen van de btw en accijnzen op tabak, alcohol en brandstof sinds 2012 blijven buiten beschouwing.
Ook brancheorganisatie Ondernemend Nederland is teleurgesteld in het besluit. "Het kabinet laat ondernemers in de steek", zegt voorzitter Hans van Biesheuvel. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelt dat de berekeningen van de staatssecretaris 'rammelen' en eist de data van het accijnsonderzoek op. Daarnaast wil hij een hoorzitting met experts organiseren.
Door de lastenverzwaringen schaffen consumenten vaak niet alleen accijnsproducten over de grens aan, maar ook andere boodschappen, aldus Detailhandel Nederland. “Zeker gelet op de rampzalige gevolgen voor de winkeliers in de grensstreek kan het kabinet het beste alle accijnsverhogingen terugdraaien”, zegt directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland.
Winkeliers ontstemd over accijnsevaluatie
Gepubliceerd op 30 mei 2014 om 00:00
Reacties 0